Opoziția a părăsit din nou sala în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj convocată pentru adoptarea unor hotărâri privind exproprierea imobilelor situate pe amplasamentul  coridorului viitoarei piste de decolare de 3.500 metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, ca urmare a refuzului majorităţii de a amâna acestei decizii. Hotărârea a fost adoptată, astfel că etapa a doua de construire a pistei va fi demarată.

La începutul şedinţei, în cadrul votului asupra ordinii de zi, liderul grupului de consilieri judeţeni PDL Alexandru Coroian a cerut amânarea punctelor 1 şi 2 „pentru că există probleme în legătură cu acestea, au fost scoase la iveală mai multe ilegalităţi”. Această propunere a fost respinsă cu 23 de voturi împotrivă, însă Coroian a insistat pe lângă colegii săi din deliberativul judeţean să îi asculte pe reprezentanţii proprietarilor din zonă  şi să nu voteze aceste puncte de pe ordinea de zi.

Drept răspuns, consilierul Eugen Cecan a subliniat că „legea exproprierilor de interes naţional a fost dată pentru a nu bloca anumite proiecte. Dânşii se pot adresa instanţei. Niciodată lumea nu va fi mulţumită. Instanţa va decide cine a avut dreptate, dar noi nu putem vota un proiect de interes major”.

Până la urmă, după un schimb intens de replici, s-a dat cuvântul unuia din reprezentanţii proprietarilor din zonă. Acesta a arătat că doamna Viorica Tăuţan va primi, conform deciziei Consiliului Judeţean votată la 3 iulie, 916 euro pentru un teren de 216 mp din Cluj-Napoca. „Doamna Tăuţan nu doreşte această sumă de bani şi doreşte ca la sfârşitul acestei şedinţe să ducă acasă scaunul pe care staţi dumneavoastră, domnule Uioreanu, să vadă cum este să stai pe acest scaun. Consiliul Judeţean a început în 2011 proiectul acesta, atunci aţi aprobat sumele de bani de care aveaţi nevoie pentru exproprierea proprietarilor, iar sumele au fost cu totul altele decât cele de acum”, a arătat Rusu.

Sumele intră la apă

Potrivit acestuia, proprietarii nu s-au opus acestui proiect, fiind de acord cu iniţiativa Consiliului Judeţean, iar ca dovadă acesta evocă întâlnirile dintre cele două părţi, care până recent au avut loc în termeni amiabili. „De la bun început aţi fost conştienţi că vă trebuie 30 de milioane de euro pentru exproprieri. Aţi demarat acest proiect pe etape. Etapa I s-a încheiat, nu aţi avut probleme cu proprietarii pentru că aţi respectat ce s-a stabilit în 2011.

Aţi aprobat lista de expropriere şi suma de plată. Aţi trimis notificările către proprietari. Aţi omis să treceţi „în vederea unei juste despăgubiri”. Este un act semnat de domnul Uioreanu. Spune ca în termen de 20 de zile să se prezinte la Consiliul Judeţean, cu actele. În listă apare cu suma de plată iniţială. Când s-a prezentat la CJ cu actele, nu a apelat la legea prin care proprietarul poate cere o sumă mai mare decât cea de pe listă.

Tot Consiliul Judeţean, printr-un act administrativ, vă însuşiţi o expertiză care modifică suma de plată care urma să i se acorde, fără a fi anunţaţi proprietarii că se modifică suma de plată. Doamna Tăuţan vine să-şi ridice suma de plată cu care a fost notificată că va fi despăgubită, dar află că va primi mult mai puţin. Nu se poate aşa ceva. Aveţi exemple de procedură de expropriere, chiar de la Guvernul Ponta. La Cluj de ce nu se poate?”, a spus reprezentantul proprietarilor terenurilor care vor fi expropriate de CJ.

Potrivit acestuia, oamenilor le-a fost oferiţi iniţial 18 euro/mp de teren intravilan şi 12 pentru cel extravilan, sume care au fost acceptate de proprietarii din Someşeni şi Apahida. Până la urmă, în urma deciziei adoptate pe 3 iunie, s-a ajuns la o sumă de 40 de bani/mp de teren în Cluj. „Doamna Tăuţan şi alţi proprietari au depus deja plângere prealabilă la acea hotărâre 195 din 11 iunie 2013. Noi fie mergem cu semnăturile la CEDO, ori mergem cu ele la Guvernul Ponta şi cerem să aloce bani. Vă rugăm să abrogaţi acest HCJ şi să aprobaţi sumele primite prin notificări de proprietari”, a încheiat Rusu.

Acuzaţii de ilegalitate

Alexandru Coroian a ţinut să completeze afirmaţiile acestuia, subliniind că respinge afirmaţiile că se doreşte blocarea proiectului. „Poziţia noastră iniţială a fost că susţinem acest proiect, dar au ieşit la iveală o serie de ilegalităţi. Nu au făcut decât să compromită procedura şi rezultatul ei. Vă atrag atenţia că vă expuneţi unei proceduri penale împotriva fiecăruia, pentru că votaţi ilegalităţi. Vă propunem şi o soluţie: dorim să faceţi o altă expertiză care să nu ridice semne de întrebare, se poate face în două săptămâni. Dorim ca oamenii aceştia să fie respectaţi şi să fie despăgubiţi la justa valoare, cum spune legea. Cerem amânarea şi realizarea unei noi evaluări. Nu blochează şi nu compromite proiectul şi respinge orice îndoieli”, a declarat Coroian.

„200.000 de euro este diferenţa pentru care CJ a încercat aceste matrapazlâncuri. Sunt banii pe care i-au câştigat. 130 de persoane şi 94 de parcele. În 20 mai s-au oferit 15.000 euro, în 3 iunie 200 euro”, l-a completat reprezantantul proprietarilor.

„Acestea au fost sumele estimate. Suma de despăgubiri nu este aceasta, oamenii nu şi-au dat niciun acord. Din 17 iulie vor merge înfaţa comisiei de expropriere şi atunci se va da acordul pentru sumă”, a explicat preşedintele CJ.

Acesta a fost susţinut în pledoaria sa pentru votarea hotărârii de CJ de către consilierul judeţean Dan Canta: „Am demarat deja acest proiect, expertiza o face o companie. Aveţi în spate Geo Bucureşti, care a dat la momentul respectiv nişte preţuri, care poate trebuiau să fie mai mici. La amenajarea râului Someş este un mare interes naţional, dar pot fi promovate pe POS Mediu. Nu faceţi decât să aruncaţi în aer tot ce înseamnă economia aceastui judeţ. Dacă dintr-o eroare naterială are 900 de euro în loc de 15.000 de euro, se poate reface. Noi astăzi votăm cu totul altceva”.

Manifestanţi şi agitatori

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu a explicat că în cadrul ultimei vizite la CJ a proprietarilor a fost înaintată o propunere celor nemulţumiţi de încheiere a unui memorandum. „Soluţia pentru a face ca în perioada următoare proiectul să meargă în continuare e se mai realizeze o expertiză, nu înţeleg de ce se face circ pe banii clujenilor pentru nişte interese meschine, când ei au refuzat această propunere”, a declarat Ioan Oleleu.

Preşedintele CJ a declarat că manifestaţia din faţa instituţiei a servit alte interese decât cele ale proprietarilor deoarece „printre manifestanţii de acolo erau activişti PD pe care îi ştiu de la alegeri. Am intrat şi am vorbit cu oamenii, erau şi agitatori, dar rezist, că de aceea am fost pus aici. Nimeni nu poate zice că nu am încercat. Noi am făcut propunerea de a face o altă expertiză pentru ca ei să-şi dea acceptul pentru intrarea pe teren a utilajelor, dar au refuzat”.

Într-un final, proiectul a trecut, cu 25 de voturi pentru şi 9 abţineri. Drept urmare, grupul PDL a părăsit şedinţa deoarece „nu se poate solidariza cu această bătaie de joc”, a spus Coroian. Şi următoarea HCJ a fost aprobată, în lipsa opoziţiei, fiind adoptată.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.