Emil Boc își bate joc de studenții din Cluj-Napoca. Cu toate că 5.753 de studenți au semnat că vor să aibă acces la transport gratuit pe mijloacele de transport în comun din municipiul Cluj-Napoca fără Studcard sau alte carduri, primarul Boc a trimis abia după 26 de zile o cerere mai departe către Compania de Transport Public(CTP) și organizațiile studentesti din județul Cluj. Acest punct de vedere putea fi cerut a doua zi după primirea semnăturilor strânse de Ioan Bîldea, șeful TNL Cluj și consilier local. Dar se pare că Emil Boc opereaza pentru interesele private ale lui Bogdan Buta, șeful de la Studcard, care de altfel primește finanțări majore de la Primăria municipiului Cluj-Napoca.

 

Taxa pe gratuitate se poate elimina

”Eu cred că putem elimina această obligativitate, dar este nevoie de suportul vostru al tuturor. Pentru a depune aceast proiect de eliminare a obligativității cardurilor studențești organizația de tineret și de studenți a PNL Cluj a strâns peste 5.700 de semnături de susținere a demersului de la studenții clujeni”, arată consilierul local Ioan Bildea, cel care a venit cu inițiativa și a coordonat echipa care a strâns semnăturile.

” Subsemnatul, Ioan Bîldea, în calitate de consilier local al municipiului Cluj-Napoca, din partea Partidului Național Liberal, vă solicit, în conformitate cu Art. 26 și Art. 27 (2) din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local Cluj-Napoca, să trimiteți compartimentelor de resort ale aparatului de specialitate al primarului, în vederea întocmirii referatului de specialitate, expunerea de motive privind modificarea HCL 379/2014 în sensul modificării art. 1și 2 al Hotărârii astfel încât să fie eliminată obligativitatea deținerii unuia din cele cinci carduri studențești: StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS și ,,A card/A Kartya” pentru acordarea abonamentului subvenționat studenților, masteranzilor și doctoranzilor la cursurile de zi ale unei universități acreditate din centrul universitar Cluj-Napoca”, arată consilierul local în propunerea înaintată CL Cluj-Napoca.

 

85% din studenți folosesc Sturdcard exclusiv pentru transport

”Cardurile studențești reprezintă o chestiune birocratică, nesolicitată, negratuită, netransparentă și, mai presus de toate, inutilă în acordarea gratuității transportului în comun pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Municipalitatea obligă studenții, fără nici o justificare, să dețină unul din cele cinci carduri studențești pentru a primi abonamentul subvenționat pe două linii de transport în comun. Astfel studenții sunt obligați să-și facă anual unul din cele cinci carduri, deși cardurile nu sunt emise de către primărie. Din păcate, patru din cele cinci carduri costă la eliberare între 20 și 25 de lei, bani care nu ajung în contul primăriei, ci în conturile unor terțe ONG-uri. Deci primăria obligă studenții la o cheltuială nejustificată, întrucât abonamentul subvenționat ar trebui să se poată acorda simplu, pe baza carnetului de student vizat la zi. Reducerile și oportunitățile pe care le oferă aceste carduri rămân valabile și nu au nici o legătura cu subvenționarea abonamentelor de către municipalitate.

 

Exemple de alte orașe în care transportul este gratuit sau subvenționat fără carduri studențești sunt: București, Iași, Craiova.

Condiționarea transportului în comun de plata unei sume de bani și/sau de achiziționarea unui serviciu bancar nesolicitat (card bancar) reprezintă o politică anticoncurențială, favorizând astfel o bancă în raport cu celelalte bănci de pe piață. În plus, serviciul este promovat ca fiind gratuit când, în realitate el este obținut contra cost de către studenți.

Studenții oricum sunt puși să-și demonstreze calitatea de student prin carnetul de student vizat la zi în momentul eliberării legitimației de călătorie, deci se multiplică atât birocrația cât și efortul depus de studenți pentru obținerea gratuității. Carnetul de student reprezintă un document oficial, emis de instituțiile de învățământ și care nu poate fi înlocuit de o bucată de plastic emisă de un ONG care nu este supus nici unui control în acest sens.

Din informații neoficiale, aproximativ 15% din posesorii de carduri studențești au utilizat cel puțin o dată pe parcursul unui an universitar respectivul card pentru alte reduceri oferite, în afară de transportul în comun, și aproximativ 6% din posesorii de carduri sunt utilizatori frecvenți ai acestora pentru reducerile acordate, în afara transportului în comun. Majoritatea studenților achiziționează aceste carduri doar pentru că sunt obligați de către primărie.

Există și alte categorii de cetățeni care beneficiază de transport în comun gratuit (pensionarii, veteranii de război) și pentru care nu este necesar un card nebancar emis de vreo altă instituție parteneră. Informațiile cu caracter personal colectate de ONG-urile partenere CTP nu sunt protejate și au fost folosite în scopuri propagandiste de către asociațiile partenere pe parcursul anului 2014. În urma sesizărilor primite, am desfășurat o campanie de strângere de semnături, în cursul anului 2014, pentru scoaterea obligativității acestor carduri. Peste 5.700 de studenți clujeni, s-au declarat nemulțumiți de faptul că primăria îi obligă să cumpere un card studențesc pentru acordarea reducerii la transportul în comun.

Deci este evidentă necesitatea eliminării obligativității deținerii unui card studențesc pentru a primi subvenția la abonamentul pe liniile CTP”, arată Bîldea în expunerea de motive.

 

Alte afaceri ale lui Buta: gratuite pe bani

Coincidenţă sau nu, Bogdan Buta este implicat şi în alte afaceri cu Primăria Cluj-Napoca. Același Bogdan Buta care este șeful de la Studcard. El a fost şef la Omnipass, din postura în care oferea studenţilor gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Studcard s-a unit cu Omnipass pentru a monopoliza această piaţă. Culmea sau nu, Ioan Bîldea este unul dintre cei care se opune gratuităţii pe transportul în comun doar pe anumite tipuri de carduri studenţeşti de genul Omnipass/Studcard. Liberalul nu a vrut să explice dacă va mai primi o nouă prăjitură dacă nu va reuşi să îi ia „cea” mai importantă jucărie lui Bogdan Buta, gratuitatea pe care o acordă studenţilor. Cu toate că Buta oferea Omnipas gratuit în primă instanţă, a cerut apoi 25 de lei pe carduri în plin an universitar. Asta nu a deranjat niciun consilier local. Nici măcar pe Emil Boc.

bogdan buta 2

2 COMENTARII

  1. E frauda, prieteni. E frauda si spalare de bani. E strigator la cer sa oferi un serviciu gratuit prin conditionarea platii catre un ONG (prin care se spala bani) sau a unor firme.
    E una sa bagi bursa sau salariu pe un card bancar (gratuit) si alta sa obligi o categorie de oameni sa plateasca o taxa pentru un card de gratuitate. Este o afacere, nu este interesul public si e o chestie penala pentru care ar trebui sa raspunda atat Buta cat si p
    rimaria.

  2. Dacă ne documentăm puțin, vedem că afirmația din ultimul paragraf e neadevărată! Proiectul de hotărâre are ca țintă eliminarea obligativității tuturor cardurilor, așa cum se poate observa din hârtiile depuse la primărie (http://i1.wp.com/tnlcluj.ro/wp-content/uploads/2014/10/10733764_10152279165241330_9008666608723912072_o.jpg). Informațiile sunt publice, foarte ușor de găsit: http://tnlcluj.ro/eliminarea-obligativitatii-cardurilor-studentesti-pe-masa-primariei/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.