Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a anunțat intenția administrației de a atrage fonduri europene pentru a restaura castelul Banffy de la Răscruci și de a reconstitui domeniul nobiliar prin legarea acestuia de castelul din Bonțida. Această legătură se va face prin amenajarea grădinilor celor două castele, care ar costa în jur de două milioane de euro.

Castelul de la Răscruci este singura dintre fostele proprietăți ale familiei nobiliare Banffy care nu a fost supus unui proces de retrocedare. Cel de la Bonțida a fost deja retrocedat, fiind începută activitatea de restaurare, cu bani din afară, inclusiv din partea unei fundații patronate de Prinţul Charles.

Horea Uioreanu a anunțat recent că și castelul din Răscruci ar putea intra în restaurare, și a prezentat modalitatea de finanțare la care s-a gândit, în acest sens, Consiliul Județean. „Pentru biserici şi monumente istorice putem accesa circa 7 milioane de euro, conform statutului pe care îl deţine Clujul, de pol naţional de creştere. Am depus deja solicitare în sensul acesta şi pot să vă spun că din această sumă, un milion de euro vom direcţiona către Castelul din Răscruci. La această sumă se adaugă cofinanţarea noastră de încă un milion de euro. Cu un buget de 2 milioane de euro vom putea reabilita inclusiv grădina, care se întinde pe o suprafaţă destul de mare, de circa 5 hectare”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

 

Protocol cu USAMV

Grădina la care face referire preşedintele administraţiei judeţene este punctul de legătură dintre cele două castele şi ar putea fi refăcută cu ajutorul studenţilor de la Peisagistică, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). „Dacă vom colabora cu studenţii de la peisagistică, vom avea costuri mai mici. Şi facultatea va avea interes să contribuie la un astfel de proiect, va fi extrem de provocator şi pentru studenţi, aşa încât, consider că toată lumea va avea de câştigat”, a declarat Horea Uioreanu.

„Vorbim de suprafeţe extinse şi în Bonţida şi la Răscruci, care pot fi reunite printr-un parc frumos amenajat, cu arbuşti şi plante ornamentale variate. Acest spaţiu ar putea fi utilizat excelent pentru agrement şi turism, dar nu numai, având în vedere că ne-am propus să transformăm castelul din Răscruci într-un centru polivalent de conferinţe şi evenimente”, a adăugat preşedintele CJ.

Reprezentanţii administraţiei judeţene speră că lucrările la Castelul din Răscruci vor începe anul viitor, dat fiind că, încă din 2009, Consiliul Judeţean are un studiu de fezabilitate care prevede reabilitarea întregului domeniu, pentru a fi inclus în circuitul turistic si pentru a realiza acolo un centru internaţional de conferinţe.

 

Un castel care oglindeşte istoria Transilvaniei

Castelul Banffy din Bonţida a fost donat de către regele Sigismund de Luxemburg familiei de români Ban, dar mai apoi regele a ţinut să maghiarizeze numele şi aşa a ajuns pe mâinile baronului Banffy. Mai multe generaţii ale acestei familii au avut în grijă castelul şi fiecare a adus lucruri noi la construcţia şi reconstrucţia acestui castel. Până să existe castelul aici a fost o reşedinţă nobiliară ce data din secolul al XIV-lea.
După baronul Banffy, care a ridicat cetatea în 1437 după ce a primit permisiunea de la regele Albert, Dionisie Banffy al doilea a început reconstrucţia castelului în 1745. Au fost construite curtea de onoare, manejul, grajdul, remiza şi locuinţele servitorilor.
Joszef Banffy a remodelat parcul şi a înlocuit stilul baroc, pe care îl considera greoi, cu stilul romantic. În secolul al XVII-lea sculptorul Johannachti va transpune „Metamorfoza” de Ovidiu în statui de piatră ce vor decora poarta. În 1944 nemţii au evacuat proprietarul castelului şi au transformat totul în spital militar. În această perioadă castelul este ars, jefuit şi se pierd mobilierul, pinacoteca, biblioteca.
Ultimul proprietar al castelului Miklos Banffy. În urma înţelegerii în care atât România cât şi Ungaria au întors armele împotriva germanilor, nemţii au incendiat castelul. Au putut fi salvate o parte a statuilor care astăzi sunt păstrate la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Comuniştii l-au transformat ulterior în sediul CAP Bonţida.

După Revoluţie, în 1999, castelul intră într-un adevărat proces de renovare, graţie acordului între Ministerului Culturii şi Cultelor din România, şi Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie, alături de Oficiul pentru Protecţia Patrimoniului Cultural din Ungaria. Printul Charles al Marii Britanii a fost cel care prin intermediul Fundaţiei Transilvania Trust s-a implicat în procesul de restaurare.

 

Amestec de stiluri

Castelul Bánffy din Răscruci, comuna Bonțida, este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. Acesta a fost construit în secolul al XVIII-lea, în stil eclectic.

Castelul de la Răscruci are o valoare istorică importantă. Este format din două corpuri de clădire, plus alte anexe. Pavilionul este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice.

Piesa de rezistență rămâne salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Banffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei.

Din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul Banffy. Terenul de 4,5 ha, din care 881 metri pătrați construiți, stă nefolosit. Domeniul împreună cu castelul, urmează a fi scos spre valorificare, Școala Specială care funcționează aici din 1967 fiind desființată în anul 2007, conform unui proiect al Consiliului Județean Cluj de concesionare a domeniului.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.