Mai mult de şapte universităţi aşteaptă venirea studenţilor săptămâna aceasta, urmând ca populaţia oraşului să crească brusc cu zeci de mii de persoane. Gazeta de Cluj vă prezintă un kit de supravieţuire necesar proaspeţilor boboci clujeni, incluzând informaţii despre cazare, mâncare, dar şi distracţie

 

Clujul la pas

Pentru a cunoaşte mai bine centrul oraşului, proaspeţii studenţi trebuie doar să iasă la plimbare. Pornind din cel mai mare campus din oraş, Hasdeu, pot coborî pe Strada Clinicilor, iar de acolo Piaţa Păcii, în care se află Casa de Cultură a Studenţilor şi Biblioteca Centrală Universitară, e doar la o aruncătură de băţ. Plimbarea poate continua pe strada Napoca, cu un mic ocol prin zona pietonală de sub zidul oraşului, unde mai multe baruri şi terase aşteaptă să fie descoperite.

Din zona pietonală se iese pe strada Universităţii, şi de acolo pe Mihail Kogălniceanu, pe lângă sediul UBB, şi în continuare pe lângă Casa Universitarilor, până la Biserica Reformată şi apoi Bastionul Croitorilor. Coborând pe strada Baba Novac, se ajunge în preajma Pieţei Avram Iancu, unde se află Catedrala Ortodoxă şi sediul Operei şi Teatrului Naţional.

Pe Bulevardul Eroilor, pe lângă Cinema Victoria, se găsesc mai multe restaurante „cu tradiţie” ale Clujului, dar şi mai multe librării. La capătul bulevardului, bobocul dă fix peste Matei Corvin, în Piaţa Unirii, centrul evenimentelor din oraş. De acolo, întoarcerea spre Haşdeu se poate face pe Bulevardul 21 Decembrie şi Calea Moţilor, trecând pe lângă Primărie.

 

Transport

Având în vedere faptul că oraşul nu este chiar atât de mic încât să poată fi traversat la pas în fiecare zi, studentul clujean trebuie să se împrietenească cu transportul în comun şi, în zilele de bursă, cu taxiul. Studenţii de la buget beneficiază de transport gratuit pe două linii de transport în comun, pe baza carnetului de student şi a legitimaţiei de transport, dar şi a unui card de reduceri. În timpul nopţii, linia 25 circulă până la ora 00:30.

Pentru întoarcerea „acasă” sau doar primirea unui pachet, studenţii pot apela la serviciile companiilor de transport cu autocarul, care opresc, la sosire, înainte de intersecţia Străzii Observator cu Calea Turzii, dar şi în staţia din Piaţa Cipariu. Autogara şi gara sunt relativ aproape una de cealaltă, cel mai uşor de accesat cu tramvaiul recent modernizat.

Printr-un proiect public-privat, la dispoziţia studenţilor sunt puse câteva zeci de biciclete, cu care pot circula prin oraş prin programul Student-O-Bike.

 

Unde poţi locui

Locurile din cămine au fost deja împărţite de administraţiile universităţilor, dar la chirii încă este sezon deschis. Piaţa de la A la Z este o publicaţie locală în care se publică astfel de anunţuri, dar cei care au obosit să caute singuri pot apela la serviciile unor firme imobiliare, care le pot prezenta întreaga ofertă pe care o au în portofoliu.

 

Unde poţi mânca în Cluj

La Cluj, bobocii nu se pot plictisi niciodată căutând locuri în care să mănânce. De la cantine la restaurante de lux şi de la şaormerii la evenimente culinare, oraşul are de toate. Universităţile clujene au de obicei mai multe cantine, la facultăţile mai mari. Cantina cea mai mare a UBB este în campusul Haşdeu, însă există una şi la FSEGA. Cantina UMF este în preajma noului sediu de pe strada Victor Babeş, iar cea a UTCN în campusul din cartierul Zorilor, pe strada Observatorului. Primăria a deschis restaurantul cu autoservire Memo 10, pe Bulevardul 21 Decembrie, chiar în apropierea staţiei de autobuz. Costul unui meniu variază între 9 şi 15 lei, la unele universităţi studenţii putând beneficia de cupoane pentru masă.

 

Biblioteci

Biblioteca cea mai cunoscută, şi în acelaşi timp cea mai generoasă din punct de vedere al numărului de locuri la sălile de lectură, este BCU – Biblioteca Centrală Universitară. De aici puteţi afla detalii despre bibliotecile fiecărei facultăţi în parte. Universitatea Tehnică se află pe strada Observatorului, iar cea a UMF pe Victor Babeş. De asemenea, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga oferă reduceri pentru studenţi şi oferă spaţii moderne pentru studiu şi lectură.

 

Timp liber

Când vine vorba de petrecerea timpului liber, e clar de ce Clujul s-a înscris în competiţia pentru Capitală Culturală Europeană. În prezent, la Cluj sunt deschise patru cinematografe (Florin Piersic, Victoria şi două Cinema City), dar în perioada festivalurilor internaţionale întregul oraş devine locaţie pentru proiecţii. Toamna se organizează Festivalul Internaţional de Film de Comedie, iar la începutul verii Transilvania International Film Festival (TIFF).

Opera Naţională Cluj şi Teatrul Naţional Cluj oferă spectacole aproape în fiecare seară, la sala mare şi cea studio, iar Opera Maghiară şi Teatrul Maghiar de Stat, din apropierea Parcului Central, pun în scenă spectacole premiate la concursurile naţionale. Filarmonica de Stat Transilvania concertează în fiecare vineri, iar Toamna Muzicală Clujeană deschide stagiunea în fiecare an cu spectacole de excepţie.

 

Cluburile

Pentru amatorii de distracţie mai „zgomotoasă”, fiecare seară e o petrecere în Cluj. Cluburile clujene s-au pregătit pentru noul sezon de distracţie cu un program plin de party-uri şi concerte. În plus, oraşul are zeci de baruri şi pub-uri, o parte din acestea în subteran, graţie reţelei de catacombe de sub Cluj. Odată cu venirea studenţilor, strada Piezişă din campusul Haşdeu devine una din cele mai animate zone din oraş, unde bar lângă bar devin neîncăpătoare. Centrul oraşului găzduieşte la fiecare colţ de stradă un loc pentru distracţie, în care se poate dansa, urmări un meci şi petrece timpul cu prietenii. Concertele organizate de pub-urile clujene încep să creeze o atmosferă europeană pe scena muzicală a oraşului, iar party-urile tematice au devenit tot mai populare în ultimii ani.

 

Sport

Un oraş atât de tânăr are neapărat nevoie şi de o mulţime de locuri în care studenţii să-şi „ardă” energia. Pe lângă sălile de fitness, care acum se pot găsi la tot pasul, Clujul are destule de oferit. Universitatea Babeş-Bolyai are în Parcul Iuliu Haţieganu un teren de sport cu pistă de alergare, un centru de nataţie, sală de baschet şi săli de gimnastică. De asemenea, Universitatea Tehnică are un bazin de nataţie şi săli de sport, pe care le pune la dispoziţia studenţilor. Pentru toate facilităţile sportive oferite de universităţi, studenţii se bucură de reduceri.

 

Medical

Studenţii beneficiază de calitatea de asigurat în sistemul de sănătate pe toată perioada studiilor, până la vârsta de 26 de ani. Pentru aceştia, există dispensare studenţeşti, de obicei în campusuri, dar şi diferite reduceri la serviciile medicale private. În caz de urgenţă, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) se află în cadrul complexului medical de pe strada Clinicilor, în apropiere de campusul Haşdeu.

 

Reduceri

Pentru a beneficia de reduceri pe transportul în comun şi la alte facilităţi, pot să aleagă între doua carduri studenţeşti, Omnipass şi Studcard. Omnipass se poate face de la sediul din Haşdeu, în spatele cantinei studenţeşti, de la sediul OSUT din campusul Observator dar şi din 11 agenţii ale Băncii Transilvania. Posesorii cardului Studcard au parte de reduceri la diferite agenţii imobiliare, baruri şi cluburi, hoteluri, magazine dar şi restaurante sau saloane de înfrumuseţare. Pentru a intra in posesia unui astfel de card, studenţii trebuie să acceseze site-ul şi să completeze o cerere de eliberare. Sunt acceptate pentru reducerile la transport şi ISIC Student şi Euro 26, ultimul eliberat tot la Banca Transilvania.

 

Organizaţii studenţeşti

Studenţii boboci sunt întâmpinaţi în fiecare an cu informaţii şi se pot bucura tot anul de sprijinul colegilor lor din organizaţiile studenţeşti. Cele mai mari două universităţi din Cluj, Universitatea “Babeş-Bolyai” şi Universitatea Tehnică, au şi cele mai mari şi influente organizaţii studenţeşti: Organizaţia Studenţilor din Universitatea Tehnică (OSUT) şi Organizaţia Studenţilor din Universitatea “Babeş-Bolyai” (OSUBB). Acestea organizează în fiecare an zilele studenţeşti, săptămâni marcate de evenimente şi activităţi dedicate tinerilor de la universităţile clujene.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.